Thursday 2 July 2015



Throwback Thursday: ITs Stormvogels
ITs Festival 2014 - ArtEZ Toneelschool

Het ITs Festival was iets waar we ontzettend naar uitkeken. We hadden weken gewerkt aan onze afstudeervoorstelling Het Slot, naar het gelijknamige boek van Franz Kafka, in regie van Julie Van den Berghe. We hadden veel zin om deze voorstelling, waar we heel trots op waren, met zoveel mogelijk mensen te delen. We zaten op school in Arnhem, waar nog lang niet iedereen onze afstudeervoorstelling had kunnen zien. Spelen op het ITs Festival in Amsterdam gaf ons de mogelijkheid om Het Slot aan een veel groter publiek te laten zien. We hadden al besloten om, na ons afstuderen, de voorstelling als collectief te gaan hernemen. 

Toen het eindelijk zo ver was en we onze voorstelling aan de wereld (lees: Amsterdam) lieten zien, was dat te gek! De middagvoorstelling ging heel goed en het publiek was razend enthousiast, we herinneren de staande ovatie nog als de dag van gisteren. Terwijl we ons klaar maakten voor de volgende voorstelling, riep onze regisseur Julie dat zij na Het Slot een nieuwe voorstelling met ons wilde maken, YES!! Met vleugels van geluk en adrenaline van de eerste voorstelling speelden we de avondvoorstelling, waarop we wederom ontzettend veel positieve reacties kregen. Onze voorstelling werd beloond doordat twee van onze actrices werden genomineerd voor de Kemn-A-ward en het Compagnietheater ons vroeg de voorstelling nog vaker te komen spelen!  

We spelen Het Slot nu nog steeds en ook zijn we druk bezig met de voorbereidingen van onze nieuwe voorstelling: De Meester en Margarita. We gaan repeteren in het Compagnietheater en zullen daar in november in première gaan. Daarna volgt een tour door Nederland en België.  

Het opzetten van een eigen collectief was zo makkelijk nog niet, er komt veel bij kijken. Wij hebben op school leren spelen en maken, maar we hadden natuurlijk geen les in "Hoe run je een collectief?" Gelukkig krijgen we hulp van geweldige mensen! Op dit moment zijn we bezig met de crowdfunding voor onze nieuwe voorstelling en ook daar kunnen we nog alle hulp voor gebruiken: https://www.voordekunst.nl/projecten/3387-de-meester-en-margarita-stormvogels-1  

Na De Meester en Margarita hebben we al een ander literair meesterwerk klaar liggen om onder handen te nemen.. Welke? Dat houden we nog even geheim! 
Onze toekomstdroom? Vooral doorgroeien in dat wat we nu aan het doen zijn! Voorstellingen maken die schuren, de fantasie prikkelen, de rol van kunst in de maatschappij bevragen met een beeldtaal die aansluit op de wereld van vandaag. 

Steun Stormvogels op www.voordekunst.nl en kom kijken naar De Meester en Margarita vanaf 14 november in het Compagnietheater. Het Slot is 2 oktober nog te zien in Den Haag. Voor meer informatie ga naar: www.tgstormvogels.nl

Foto: Suzanne Ophof

No comments:

Post a Comment